Najčešće postavljena pitanja

Ne. Možete se prehladiti samo kada dođete u dodir sa virusom koji je odgovoran za prehladu. Međutim, nepravilna upotreba ili održavanje klima uređaja može da prouzrokuje simptome slične prehladi. Pored redovnog održavanja, koje obezbeđuje čistoću unutrašnjosti klima uređaja i sprečava razvoj buđi ili bakterija, neophodno je da izbegnete podešavanje preniskih temperature prilikom hlađenja klima uređajem.
Preporučuje se da se klima uređaj ne podešava ispod 25°C i ne više od 6°C ispod spoljašnje temperature (u skladu sa DIN standardom). Na primer, kada je napolju 32°C sobna temperatura ne treba da bude niža od 26°C. Niže temperature smanjuju vlažnost vazduha u sobi, što isušuje nos i grlo - to može da prouzrokuje simptome slične prehladi. U ekstremno vrelim danima prihvatljivo je povećati razliku, ali ne više od 10°C.
Obični klima uređaji, osim Daikin modela Ururu Sarara, samo cirkulišu vazduh iz prostorije. Neki modeli imaju filtere za prečišćavanje vazduha u prostoriji, tako da ako se pravilno održavaju, onda je vazduh koji se izduvava iz klima uređaja čistiji od uobičajenog vazduha u prostoriji. Međutim, da li je čistiji od spoljašnjeg zavisi od mnogo faktora, kao što su izvor i jačina zagađivača napolju (industrija, saobraćaj) i unutra (upotreba hemijskih sredstava za čišćenje, sintetičke tkanine, itd.). Daikin model Ururu Sarara je jedinstven jer je u stanju da ubaci prečišćen spoljašnji vazduh u sobu, i koristi Daikin Streamer tehnologiju za prečišćavanje unutrašnjeg vazduha.
Ne. Klima uređaj koji se pravilno održava (čisti) ne može prouzrokovati alergije ili bolesti. Pravilno održavanje i čišćenje je neophodno jer neki unutrašnji delovi klima uređaja postaju vlažni redovnom upotrebom. Oni se moraju očistiti da bi se sprečio razvoj buđi i bakterija.
Ne. Od 2004. godine zabranjena je prodaja klima uređaja koji sadrže CFC gas u Evropi. Praktično svi današnji klima uređaji na tržištu koriste rashladna sredstva koja ne oštećuju ozonski omotač.
Inverter je elektronska komponenta koja se koristi u modernim klima uređajima, koja omogućava kompresoru da radi sa promenljivim brzinama i prema tome lako podešava kapacitet klima uređaja. U poređenju sa starijim i manje naprednim klima uređajima koji su koristili kompresor koji se jednostavno isključuje i uključuje za regulaciju kapaciteta, inverter jedinica troši između 30% i 50% manje struje tokom cele sezone hlađenja.
Hlađenje sobe se postiže izvlačenjem toplotne energije iz sobe i izduvavanjem vani. Freon je tečnost koja protiče kroz cevovod klima uređaja i transportuje toplotnu energiju između unutrašnjosti i spoljašnosti. Korišćeni fluidi imaju takve karakteristike da je proces energetski efikasan i ostvarljiv pomoću tehnologije koja je bezbedna za upotrebu.
Da, to se može lako postići takozvanim multi-split spoljnim jedinicama. Ove jedinice mogu da se povežu na više unutrašnjih jedinica - do 5 komada.
Da. Grejanje klima uređajem sa toplotnom pumpom je trenutno energetski najefikasnije i obično najpovoljniji način grejanja. Čak je efikasnije od toplotnih pumpi koje greju vodu za klasične radijatore, jer klima uređaj sa toplotnom pumpom direktno zagreva unutrašnji vazduh, dok toplotna pumpa vazduh-voda ili zemlja-voda prvo zagreva vodu, a zatim voda greje sobe, što dovodi do gubitka energije zbog dodatnog koraka.
Moderni klima uređaji troše manje struje nego što možda očekujete. Na primer, Daikin FTXS25K + RXS25K sistem – jedinica za sobu srednje veličine – troši oko 137 kW/č tokom tipične sezone hlađenja (u skladu sa EN14825).
Preporučuje se godišnji servis i održavanje da bi se obezbedio dug vek trajanja, rad bez problema i da bi se izbegli prethodno pomenuti zdravstveni problemi.
Ukoliko se redovno i pravilno održava, Daikin jedinice klima uređaja su konstruisane da rade otprilike 14 godina. Međutim, brojne Daikin jedinice na tržištu rade već više od 20 godina.
Biranje odgovarajuće veličine klima uređaja treba da obavi stručno lice, jer ne zavisi samo od broja i veličine soba, već i od veličina i orijentacije prozora, osvetljenosti prozora i ostalih faktora. U praksi se pokazalo da je potrebno između 60W i 120W kapaciteta hlađenja za kvadratni metar prostora.